Workshop Raku

Bij de NoorderKunstKring aan de Pasteurstraat 147A te Den Helder wordt een Raku-workshop gegeven voor beginners en gevorderden.

Lesdata:
Woensdagavonden 6, 13 en 20 maart van 19.30 tot 21.30 uur.
Stookdag: datum in overleg.
Kosten incl. materiaal: € 50,00 / voor leden € 35,00
Voor informatie en/of aanmelden, tel. 06 40516179

Wat is Raku?
Raku stoken is een van oorsprong Japanse keramiek techniek waarbij het glazuur op het werkstuk craqueleert. Deze craquelé is zwart van kleur.
Eerst wordt een vooraf in de elektrische oven gebakken object geglazuurd, daarna wordt het, in de buitenlucht, in een gasoven snel tot een temperatuur van 1000⁰C gebracht waardoor het glazuur smelt.
Dan wordt het gloeiend hete werkstuk met een tang uit de oven genomen en blootgesteld aan de buitenlucht. Door de snelle afkoeling craqueleert het glazuur. Vervolgens wordt het werkstuk in een ton met zaagsel geplaatst, door de hitte ontbrandt het zaagsel en veroorzaakt rook dat in de craquelé trekt, ongeglazuurde stukken krijgen daardoor een zwart uiterlijk. Al met al een spannende bezigheid met verrassende resultaten.
Voor beginners wordt, met gebruikmaking van een drukmal, uit klei een schaal, vaas of beeldje gevormd. Gevorderde deelnemers kunnen vrij werken. Na het vormen van een werkstuk moet de klei gedurende een aantal dagen drogen voordat het gebakken wordt in een elektrische oven op een temperatuur van ongeveer 900⁰C. Daarna wordt het glazuur opgebracht en worden de stukken tijdens de stookdag buiten gestookt in de Raku–oven.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.